Gastro
Gastroenterologie
Tendinta actuala in practica curenta arata ca explorarile paraclinice par sa devina primordiale in diagnosticul pozitiv si diferential al unei boli, indiferent de patologie; insa nu trebuie uitata ca o anamneza bine efectuata si coroborata cu un examen fizic corect sicomplet pot conduce la un diagnostic rapid a medicului examinator.
Acest fapt este util cu cat multe simptome pot fi datorate unor tulburari digestive secundare unor boli extradigestive ca de exemplu : boli nervoase, cardiovasculare, pulmonare, renale, endocrine; alteori pot fi rezultatul unui regim de viata si de munca neigenic si necorespunzator, sau simptomele pot reflecta un segment al tractului digestiv iar cauza sa fie alt segment al acestui aparat.
Discutia cu bolnavul trebuie facuta sistematic(bolnavul trebuie sa fie lasat sa si expuna in mod spontan si personal –cu propriile mijloace de exprimare –suferintele care au determinat prezentarea la medic. Astfel se poate obtine o idee de ansamblu asupra tulburarilor ,dupa care ne putem fixa asupra organului implicat.
Cunoscut fiind ca tulburarile digestive au o relatie directa cu momentele digestive, cu o succesiune precisa in cursul zilei, pentru aceasta intrebarile medicului gastroenterolog trebuie sa cuprinda obligatoriu: starea cavitatii bucale, apetit, greata, durere, pirozis, eructatii, balonare, varsaturi, tranzit intestinal; alimentatia bolnavului si igiena alimentatiei.
Varsta pacientului trebuie avuta in vedere deoarece anumite boli au o incidenta diferita functie de decada de varsta, astfel:
1. suferintele biliare sunt mai frecvente dupa 20 de ani,incidenta litiazei biliare
crescand cu varsta
2. hepatitele virale pot apare la orice varsta ,dar se considera ca tipul A este mai
frecvent la copii si la adolescenti ,fata de tipul B si C cu incidenta mai mare la
tineri si la maturitate
3. parazitozele intestinale sunt aproape exclusiv apanajul copiilor si adolescentilor.
4. cancerul tubului digestiv apare de electie la decada a cincea si a sasea.
5. boala ulceroasa are incidenta mai mare incepand cu decada a doua de varsta
Obiceiurile alimentare pot predispune la anumite suferinte digestive, astfel alimentatia bogata in celuloza, cruditati,condimente, mancarea prea fierbinte sau prea rece ,abuzuri de cafea,alcool sau ceai pot induce tulburari digestive deoarece aceste elemente reprezinta factori iritanti si excitanti pentru mucoasa digestiva. Mesele neregulate, masticatia grabita sau insuficienta, regimurile alimentare unilaterale(prin religie, volitiv sau dupa regiunea geografica) pot cauza imbolnaviri ale tractului digestiv. Fumatul are efecte negative la toate nivelele organismului,iar pentru tubul digestiv acestea sunt mai ales la nivel gastric.
Viata sedentara predispune la constipatie; starea de nervozitate si nerespectarea unui orar de masa pot avea consecinte negative asupra tubului digestiv.
In ceea ce priveste predispozitia spre o anumita boala digestiva este cunoscut faptul ca se descriu familii cu boala ulceroasa, litiaza biliara , cancer gastric sau rectosigmoidian la care explorarile paraclinice devin obligatorii .