Professinal Klinic

Deschis in timpul saptamaniide la 08:00 la 20:00
  • HOME
  • LISTA SERVICII
  • ECHIPA
  • PROGRAMARI
  • CONTACT
  • SPECIALIZARI MEDICALE
    • Medicina de Familie
    • Ginecologie
    • Gastroenterologie
    • Neurologie
    • Pneumologie
    • Neurochirurgie
    • Cardiologie
    • Chirurgie oncologica
    • Medicina muncii
    • Psihologie
  • SERVICIU PRIVAT DE AMBULANȚĂ
  • LABORATOR
  • REZULTATE ANALIZE
  • Spitalizare in Italia – AUXOLOGICO
  • INFO PACIENTI
  • CHESTIONAR DE SATISFACȚIE
    • PROTECTIA DATELOR PERSONALE
  • BLOG
  • DESPRE NOI
0314 250 805
  • Home
  • Blog
  • Medicina de familie
  • Ce trebuie sa stim despre excesul de sare din alimente?

BLOG

admin
luni, 18 martie 2019 / Published in Medicina de familie

Ce trebuie sa stim despre excesul de sare din alimente?

Sarea, cel mai vechi condiment folosit de om in alimentatie, este unul dintre cei mai redutabili inamici ai sanatatii. Sodiul e o substanta indispensabila omului participand la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si contractia muschilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum zilnic de maxim 2 g sare pe zi pentru un adult sanatos. Cu toate acestea, consumul de sare in randul populatiei generale este estimat la aproximativ 10 g sare pe zi. Asadar, consumam mult mai multa sare decat am avea nevoie.

De ce?

Studii recente arata ca, din cantitatea de sare ce intra in organismul nostru in fiecare zi, cea mai mare parte provine din prepararea industriala a alimentelor, o cantitate mai mica fiind adaugata la prepararea alimentelor la domiciliu, respectiv din solnita dupa preparare. Sarea este folosita intens in industria alimentara deoarece prelungeste valabilitatea produselor si amplifica gustul unor alimente (branzeturile, de exemplu).

Odata ajunsa in organismul nostru sarea retine apa crescand astfel volumul de sange. Sodiul determina de asemenea contractia arteriolelor (arterele mici). Prin aceste efecte, sarea determina crestea tensiunii arteriale si ingreuneaza munca inimii.

Prin urmare, dieta hiposodata e cea mai importanta modificare a stilului de viata ce trebuie adoptata de un pacient care sufera de o boala cardiovasculara. Din pacate doar 1/3 din cardiaci respecta acest regim. Aproximativ 15 % din evenimentele cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) se datoreaza nerespectarii regimului hiposodat.

Hipertensiunea arteriala, principala afectiune cauzata de excesul de sare in organism, este o boala care nu doare dar poate ucide. Poti fi hipertensiv la 15-20 ani fara sa ai senzatia ca te supara ceva.

Asigura-te ca iti este masurata tensiunea arteriala regulat, la fiecare control medical, pentru a depista precoce hipertensiunea arteriala.

Reducerea consumului zilnic de sodiu de la 4 la 2 g pe zi poate scade tensiunea arteriala, in timp, cu peste 10mm Hg reducand astfel riscul de aparitie a multor boli cardiovasculare.

Consumul exagerat de sare poate creste aciditatea gastrica favorizand aparitia gastritelor si ulcerului iar, pe termen lung, riscul de cancer gastro-duodenal. Sarea reduce absorbtia calciului din tractul digestiv si mareste eliminarea sa renala favorizand aparitia osteoporozei.

Excesul de sare este implicat si in aparitia altor afectiuni ca : obezitatea, afectiuni ale rinichilor, edemele membrelor inferioare, diabetul, hipertrofia ventriculara stanga, insuficienta cardiaca.

Sarea poate accentua simptomele gutei prin impiedicarea eliminarii acidului uric.

O alta categorie de bolnavi ce trebuie sa reduca aportul de sodiu o reprezinta cei care urmeaza un tratament cortizonic.

Cata sare trebuie sa consumam in diferite perioade ale vietii?

Pana la varsta de 6-8 luni sarea ar trebui sa lipseasca din alimentatia sugarului. In copilarie ea ar trebui folosita moderat deoarece in aceasta perioada se formeaza deprinderile alimentare sanatoase ale viitorului adult. Femeile insarcinate si persoanele varstnice trebuie sa reduca aportul de sare.

In timpul sezonului cald, organismul nostru pierde sare prin intermediul transpiratiei de aceea reducerea severa a aportului de sare nu este recomandata.

Sfaturi pentru a limita consumul de sare:

– limitati consumul de produse preparate industrial(mezeluri).Consumati alimente preparate natural, la domiciliu.

– evitati alimentele conservate prin sare gen muraturi, conserve, peste sarat

– nu tineti sarea pe masa in timp ce mancati. Astfel veti fi mai putin tentat sa adaugati sare din solnita.

– nu adaugati sare in mancare inainte de a o gusta; multe persoane folosesc sare in exces din acest motiv.

– o alternativa la sarea de bucatarie o reprezinta sarea de potasiu, cunoscuta si ca sare fara sodiu sau sare medicinala.Ea se poate achizitiona din farmacii.

– alegeti din comert produsele pe care este inscriptionat faptul ca nu contin sare

– gatitul cu aburi, inabusirea si fierberea pastreaza aromele alimentelor si reduc nevoia de sare;acelasi efect il are adaugarea altor condimente decat sarea (usturoi,ceapa,marar,lamaie)

– consumati de preferinta fructe, legume, cereale integrale

– evitati aditivii alimentari gen vegeta, delicat, supe la plic deoarece contin cantitati foarte mari de sare.

– fiecare pachet de chipsuri contine aproximativ 1g sare!

– hidratati-va corespunzator: consumarea a minim 2litri de lichide pe zi favorizeaza eliminarea excesului de sare

– in regimurile hiposodate severe se acorda o atentie deosebita tipului de apa imbuteliata pe care pacientul il consuma(se prefera tipurile de apa imbuteliata ce contin mai putin de 23mg sodiu la litru).

Continutul in sare al unor alimente:
Cartofii20 mg %
Paine fara sare30 mg %
Branza de vaci30 mg %
Laptele50 mg %
Ouale50 mg %
Morcovi100 mg %
Carne110 mg %
Unt200 mg %
Margarina300 mg %
Paine obisnuita500 mg %
Salam1200 mg %
Cascaval1400 mg %
Pateu de ficat1500 mg %
Branza telemea2000 mg %

Dr.Mircea Cazaceanu

Medic Specialist Medicina de Familie

  • Tweet

What you can read next

Covid 19 – Consultatii prin Telemedicina
Boala Raynaud
Apendicita

Recent Posts

  • Covid 19 – Consultatii prin Telemedicina

    #Covid19 #StaiAcasa – Dacă ești...
  • Comunicat – Pandemie Covid 19

    În aceste momente speciale, suntem alături de p...
  • Program Professional Klinic Sfanta Maria – 15 August 2019

    In perioada 15-18 August suntem acasa cu ocazia...
  • Cervicita

    Cervicita – termen care include toate infl...
  • Boala Raynaud

    Boala Raynaud este o afectiune caracterizata pr...

Comentarii recente

    Archives

    • aprilie 2020
    • martie 2020
    • august 2019
    • martie 2019

    Categories

    • Comunicate
    • Ginecologie
    • Medicina de familie
    • Neurologie
    • Stiri
    • Uncategorized

    Meta

    • Autentificare
    • Flux intrări
    • Flux comentarii
    • WordPress.org

    Search

    Recent Posts

    • Covid 19 – Consultatii prin Telemedicina

      #Covid19 #StaiAcasa – Dacă ești...
    • Comunicat – Pandemie Covid 19

      În aceste momente speciale, suntem alături de p...
    • Program Professional Klinic Sfanta Maria – 15 August 2019

      In perioada 15-18 August suntem acasa cu ocazia...
    • Cervicita

      Cervicita – termen care include toate infl...
    • Boala Raynaud

      Boala Raynaud este o afectiune caracterizata pr...

    Recent Comments

      Archives

      • aprilie 2020
      • martie 2020
      • august 2019
      • martie 2019

      Categories

      • Comunicate
      • Ginecologie
      • Medicina de familie
      • Neurologie
      • Stiri
      • Uncategorized

      Meta

      • Autentificare
      • Flux intrări
      • Flux comentarii
      • WordPress.org

      Search

      Recent Posts

      • Covid 19 – Consultatii prin Telemedicina

        #Covid19 #StaiAcasa – Dacă ești...
      • Comunicat – Pandemie Covid 19

        În aceste momente speciale, suntem alături de p...
      • Program Professional Klinic Sfanta Maria – 15 August 2019

        In perioada 15-18 August suntem acasa cu ocazia...
      • Cervicita

        Cervicita – termen care include toate infl...
      • Boala Raynaud

        Boala Raynaud este o afectiune caracterizata pr...

      Recent Comments

        Archives

        • aprilie 2020
        • martie 2020
        • august 2019
        • martie 2019

        Categories

        • Comunicate
        • Ginecologie
        • Medicina de familie
        • Neurologie
        • Stiri
        • Uncategorized

        Meta

        • Autentificare
        • Flux intrări
        • Flux comentarii
        • WordPress.org

        PROFESSIONAL KLINIC

        Suntem o echipa tanara dar cu experienta si am dezvoltat acest concept medical in urma unei analize minutioase a pietei si a deficientelor acesteia fata de pacienti.

        PAGINI

        • HOME
        • LISTA SERVICII
        • ECHIPA
        • PROGRAMARI
        • CONTACT
        • SPECIALIZARI MEDICALE
        • SERVICIU PRIVAT DE AMBULANȚĂ
        • LABORATOR
        • REZULTATE ANALIZE
        • Spitalizare in Italia – AUXOLOGICO
        • INFO PACIENTI
        • CHESTIONAR DE SATISFACȚIE
        • BLOG
        • DESPRE NOI

        STIRI

        VIEW ALL
        • Covid 19 – Consultatii prin Telemedicina

          aprilie 13, 2020
        • Comunicat – Pandemie Covid 19

          martie 17, 2020
        • Program Professional Klinic Sfanta Maria – 15 August 2019

          august 14, 2019

        NEWSLETTER

        Abonati-va pentru a afla ultimele noutati

        Made by Net Captains
        TOP
        Opțiuni privind politica de cookies
        Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii calitatea experientei dumneavoastra. Pentru a continua va rugam sa acceptati politica de cookies. Setari Cookie
        ACCEPT
        Resping
        Citeste mai multe
        Politica de Cookies

        Informare confidentialitate

        Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta in timp ce navigati. Dintre aceste cookies, cookie-urile care sunt categorizate ca necesare sunt stocate in browser-ul dumneavoastra, fiind necesare pentru ca functiile de baza ale site-ului sa functioneze normal. Deasemenea, folosim cookies terte care ne ajuta sa analizam si sa intelegem modul in care utilisati si navigati site-ul nostru. Aceste coockies sunt stocate in browser-ul dumneavoastra doar cu acceptul dumneavoastra. Dezactivarea unora dintre ele pot afecta experienta de navigare si folosire a site-ului.
        Necessary
        Întotdeauna activate
        Anumite cookies sunt absolut necesare pentru ca site-ul sa functioneze normal. Aceasta categorie contine doar cookies care asigura functii de baza si de securitate ale site-ului. Aceste cookies nu stocheaza informatii personale.
        SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ
        WhatsApp chat