Sarea, cel mai vechi condiment folosit de om in alimentatie, este unul dintre cei mai redutabili inamici ai sanatatii. Sodiul e o substanta indispensabila omului participand la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si contractia muschilor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum zilnic de maxim 2 g sare pe zi pentru un adult sanatos. Cu toate acestea, consumul de sare in randul populatiei generale este estimat la aproximativ 10 g sare pe zi. Asadar, consumam mult mai multa sare decat am avea nevoie.
De ce?
Studii recente arata ca, din cantitatea de sare ce intra in organismul nostru in fiecare zi, cea mai mare parte provine din prepararea industriala a alimentelor, o cantitate mai mica fiind adaugata la prepararea alimentelor la domiciliu, respectiv din solnita dupa preparare. Sarea este folosita intens in industria alimentara deoarece prelungeste valabilitatea produselor si amplifica gustul unor alimente (branzeturile, de exemplu).
Odata ajunsa in organismul nostru sarea retine apa crescand astfel volumul de sange. Sodiul determina de asemenea contractia arteriolelor (arterele mici). Prin aceste efecte, sarea determina crestea tensiunii arteriale si ingreuneaza munca inimii.
Prin urmare, dieta hiposodata e cea mai importanta modificare a stilului de viata ce trebuie adoptata de un pacient care sufera de o boala cardiovasculara. Din pacate doar 1/3 din cardiaci respecta acest regim. Aproximativ 15 % din evenimentele cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) se datoreaza nerespectarii regimului hiposodat.
Hipertensiunea arteriala, principala afectiune cauzata de excesul de sare in organism, este o boala care nu doare dar poate ucide. Poti fi hipertensiv la 15-20 ani fara sa ai senzatia ca te supara ceva.
Asigura-te ca iti este masurata tensiunea arteriala regulat, la fiecare control medical, pentru a depista precoce hipertensiunea arteriala.
Reducerea consumului zilnic de sodiu de la 4 la 2 g pe zi poate scade tensiunea arteriala, in timp, cu peste 10mm Hg reducand astfel riscul de aparitie a multor boli cardiovasculare.
Consumul exagerat de sare poate creste aciditatea gastrica favorizand aparitia gastritelor si ulcerului iar, pe termen lung, riscul de cancer gastro-duodenal. Sarea reduce absorbtia calciului din tractul digestiv si mareste eliminarea sa renala favorizand aparitia osteoporozei.
Excesul de sare este implicat si in aparitia altor afectiuni ca : obezitatea, afectiuni ale rinichilor, edemele membrelor inferioare, diabetul, hipertrofia ventriculara stanga, insuficienta cardiaca.
Sarea poate accentua simptomele gutei prin impiedicarea eliminarii acidului uric.
O alta categorie de bolnavi ce trebuie sa reduca aportul de sodiu o reprezinta cei care urmeaza un tratament cortizonic.
Cata sare trebuie sa consumam in diferite perioade ale vietii?
Pana la varsta de 6-8 luni sarea ar trebui sa lipseasca din alimentatia sugarului. In copilarie ea ar trebui folosita moderat deoarece in aceasta perioada se formeaza deprinderile alimentare sanatoase ale viitorului adult. Femeile insarcinate si persoanele varstnice trebuie sa reduca aportul de sare.
In timpul sezonului cald, organismul nostru pierde sare prin intermediul transpiratiei de aceea reducerea severa a aportului de sare nu este recomandata.
Sfaturi pentru a limita consumul de sare:
– limitati consumul de produse preparate industrial(mezeluri).Consumati alimente preparate natural, la domiciliu.
– evitati alimentele conservate prin sare gen muraturi, conserve, peste sarat
– nu tineti sarea pe masa in timp ce mancati. Astfel veti fi mai putin tentat sa adaugati sare din solnita.
– nu adaugati sare in mancare inainte de a o gusta; multe persoane folosesc sare in exces din acest motiv.
– o alternativa la sarea de bucatarie o reprezinta sarea de potasiu, cunoscuta si ca sare fara sodiu sau sare medicinala.Ea se poate achizitiona din farmacii.
– alegeti din comert produsele pe care este inscriptionat faptul ca nu contin sare
– gatitul cu aburi, inabusirea si fierberea pastreaza aromele alimentelor si reduc nevoia de sare;acelasi efect il are adaugarea altor condimente decat sarea (usturoi,ceapa,marar,lamaie)
– consumati de preferinta fructe, legume, cereale integrale
– evitati aditivii alimentari gen vegeta, delicat, supe la plic deoarece contin cantitati foarte mari de sare.
– fiecare pachet de chipsuri contine aproximativ 1g sare!
– hidratati-va corespunzator: consumarea a minim 2litri de lichide pe zi favorizeaza eliminarea excesului de sare
– in regimurile hiposodate severe se acorda o atentie deosebita tipului de apa imbuteliata pe care pacientul il consuma(se prefera tipurile de apa imbuteliata ce contin mai putin de 23mg sodiu la litru).
Continutul in sare al unor alimente: | |
Cartofii | 20 mg % |
Paine fara sare | 30 mg % |
Branza de vaci | 30 mg % |
Laptele | 50 mg % |
Ouale | 50 mg % |
Morcovi | 100 mg % |
Carne | 110 mg % |
Unt | 200 mg % |
Margarina | 300 mg % |
Paine obisnuita | 500 mg % |
Salam | 1200 mg % |
Cascaval | 1400 mg % |
Pateu de ficat | 1500 mg % |
Branza telemea | 2000 mg % |
Dr.Mircea Cazaceanu
Medic Specialist Medicina de Familie